Dietetyk to osoba tworząca jadłospisy dla różnych grup ludzi,
uwzględniając ich wiek, stan zdrowia i styl życia. Jadłospisy dostosowuje się do zaleceń lekarskich oraz prawidłowego etosu żywienia, biorąc pod uwagę indywidualne zapotrzebowanie na dany składnik odżywczy czy witaminę. Dietetyk opracowuje i nadzoruje sposoby przygotowania potraw oraz właściwy przebieg procesu technologicznego przygotowania potraw. Ponadto zajmuje się sprawdzaniem jakości sporządzanych potraw i estetyką ich podania. Jego obowiązkiem jest pobranie próbek potraw i zabezpieczenie ich na określony czas, nadzorowanie warunków przechowywania potraw. Dietetycy pracujący w szpitalach muszą przygotować specjalne karty (wskazówki) żywieniowe dla osób wychodzących ze szpitala, dotyczące właściwej dla nich diety. Niektórzy dietetycy prowadzą działalność oświatową, wygładzają wykłady prawidłowego żywienia dla danej grupy ludności. Dietetycy pracują głównie w szpitalach, placówkach żywienia zbiorowego, sanatoriach, domach wczasowych oraz w zakładach przemysłu spożywczego, gdzie ich zadaniem jest nadzorowanie prawidłowości produkcji spożywczej. Jest to praca zespołowa. Dietetycy współpracują z pracownikami kuchni, którzy przygotowują potrawy w myśl ich receptur, z lekarzami, od których otrzymują wskazówki dotyczące pacjentów oraz z samymi pacjentami czy np. studentami w placówkach oświaty. Dietetycy są odpowiedzialni za zdrowie i bezpieczeństwo ludzi, którym tworzą jadłospisy. Przydatnym w zawodzie dietetyka jest zainteresowanie naukami przyrodniczymi, takimi jak fizjologia, fizjopatologia czy biochemia, medycyną oraz samą dietetyką.
Dietetyk Warszawa Zdrowa dieta.
Prawidłowe odżywianie to niezbędny element dla każdego, kto chce cieszyć się dobrym zdrowiem, kondycją i dobrym samopoczuciem. Tajemnicą zdrowia i witalności jest właściwie skomponowany jadłospis, który uwzględnia zapotrzebowanie organizmu na wszystkie niezbędne składniki pokarmowe i witaminy. Do zasad zdrowego żywienia należy dbanie o różnorodność spożywanych produktów, dbanie o właściwą masę ciała, wystrzeganie się nadwagi i otyłości, prowadzenie codziennej aktywności fizycznej, traktowanie produktów zbożowych jako główne źródło energii (kalorii), spożywanie codziennie co najmniej dwie szklanki mleka (pod różną postacią – jogurtu, kefiru, sera), spożywanie mięsa z umiarem, codziennie spożywanie dużej ilości warzyw i owoców, ograniczanie się w spożyciu tłuszczów, przede wszystkim zwierzęcych, a także produktów z dużą ilością cholesterolu i nienasyconych kwasów tłuszczowych, unikanie cukru i słodyczy, oraz soli i alkoholu. Należy pić dużo wody niegazowanej niesłodkiej.